Siła miodu.

Trudno w to uwierzyć, ale miód istnieje już od ponad 8000 lat. Dlatego jest nazywany najstarszym lekiem na świecie. Miód jest wytwarzany tylko i wyłącznie przez pszczoły głównie z nektaru i spadzi. Jako ciekawostkę powiem Ci, że 1 kg miodu to około 3200 kalorii? Czy wiesz, że miód składa się z między innymi glukozy, fruktozy, dekstryny, związków azotowych, składników mineralnych, wody, mikroelementów oraz witamin? Miód, aby mógł zachować swoje właściwości przez długo czas powinien być przechowywany szczelnie w suchym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze od 8 do 18 stopni Celsjusza. Ten cenny produkt powinien stosować każdy z nas bez względu na swój wiek. Z przymrużeniem oka powiem Ci, że gdy wstaniesz rano po imprezie z kacem, wypij po prostu herbatę miodem , a postawi Cię ona na nogi 😉


Rodzaje miodów i jego właściwości:
*miód z mniszka lekarskiego-Miód z mniszka lekarskiego jest mi znany od dziecka, ponieważ moja mama co roku go robi, a od kilku lat pomagam jej w tym , ponieważ łatwo się go robi. Zacznijmy od tego jakie ma działanie. Ma właściwości , które powodują prawidłowe działanie układu odpornościowego, kostnego, korzystnie wpływa na wątrobę, która usuwa toksyny z organizmu, wspomaga pracę układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego, działa przeciwzapalne, przeciwświądowe, bakteriobójcze, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, jest środkiem przeciwbólowym , przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym, łagodzi podrażnienia, wypryski oraz rany, działa na infekcje dróg moczowych.

Aby przygotować miód z mleczu potrzebujemy:
-500 g samych główek kwiatów
-1 litr wody
-1 kg cukru
-2 cytryny

Główki kwiatów rozkładamy na 2 godziny na białe kartki, aby pozbyć się ewentualnych robaczków. Do garnka wrzucamy główki kwiatów, wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Gotujemy od momentu zagotowania 20 minut. Następnie odstawiamy wszystko na dobę , aby wydobyć najważniejsze właściwości. Po tym czasie odcedzamy roztwór. Do garnka z sokiem z mleczu dodajemy cukier, gotujemy do momentu, gdy uzyskamy konsystencję syropu. Czyli zajmie to nam do 2 godzin. Miód przelewamy do słoików, zakręcamy je, odwracamy do góry dnem. I gotowe. Możemy korzystać z tego co nam daje natura.

*miód gryczany: oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego polecany jest osobom starszym, poprawia działanie układu nerwowego oraz pracy serca, polecany jest przy niedokrwistości serca, przy chorobach wątroby,powoduje , że nasze ciało staje się silniejsze, działa dobrze na wzrok , słuch oraz pamięć.

*miód akacjowy: działa uspokajająco oraz wzmacniająco, dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego, moczowego oraz nerek. Warto go spożywać przy przeziębieniu.

*miód lipowy: działa korzystnie na układ nerwowy, górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia.

*miód rzepakowy-działa najlepiej na wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe, na stany zapalne dróg oddechowych. A czy wiesz, że gdy przyłożysz okład z miodu rzepakowego na oparzoną skórę, unikniesz pęcherzy i rozwoju zakażenia?*miód wielokwiatowy- działa bardzo dobrze na wyczerpanie psychiczne oraz fizyczne, serce, naczynia krwionośne oraz na alergię górnych dróg oddechowych.

*miód nektarowo- spadziowy- bardzo dobrze działa na serce układ krążenia,zaburzenia trawienia oraz na stany wyczerpania psychicznego, fizycznego,

Kochani, pamiętajcie. Każdy miód ma swoje właściwości , dlatego zachęcam Was do jedzenia go.

Dominika

0

Dodaj komentarz