Testy laboratoryjne potwierdziły, że dwie osoby zachorowały na dżumę w zachodniej Mongolii. Region, w którym stwierdzono zakażenia, został poddany kwarantannie.
Według informacji lokalnych mediów zakażeni to dwaj bracia w wieku 27 oraz 16 lat. Mieli zachorować po tym, jak upolowali i zjedli surowe mięso świstaka.
Władze przekazały, że 27-latek jest w „bardzo ciężkim stanie i cierpi na niewydolność wielu narządów”. Od 146 osób, które miały bezpośredni kontakt z zakażonymi pobrano próbki do badań. Kolejne 504 osoby, które miały z nimi pośredni kontakt, są pod obserwacją.
Nowe ognisko dżumy w Mongolii. Wprowadzono kwarantannę
W ajmaku kobdoskim niedaleko granicy z Chinami wprowadzono kwarantannę. Tymczasowo zablokowano wjazd do regionu.
Dżuma, znana także jako czarna śmierć, to ostra bakteryjna choroba zakaźna. Wywołują ją bakterie Yersinia pestis, których nosicielami są szczury i inne gryzonie.
Emilia